Horkou čokoládu můžeme připravit ručně přímo do šálku nebo připravíme větší množství ve výrobníku horké čokolády. Nejčastěji se horká čokoláda připravuje těmito způsoby:
1. z instantních práškových směsí
2. rozpuštěním kvalitní čokolády v peckách (výborné jsou single origin čokolády Callebaut) v mléce nebo smetaně, poměr mléka k čokoládě je obvykle 1 litr na 1 kg čokolády
3. použitím originální tekuté čokolády
Práškové směsi
V případě práškových instantních směsí postupujeme podle návodu k přípravě konkrétní směsi. Návod je obvykle na obalu směsi. Většinou se postupuje tak, že část mléka, vody nebo smetany nalijeme do výrobníku, zapneme ohřev, přidáme prášek a doplníme potřebné množství tekutiny. Termostat výrobníku nastavíme na 60 – 70 °C, příprava trvá 15 – 30 minut. Na konci dne nádobu kompletně vyprázdněte a umyjte. Čokoláda nesmí zatuhnout na míchadle. Jinak hrozí poškození přístroje.
Skutečná čokoláda
Pokud použijeme skutečnou čokoládu pak postupujeme následovně: 1. Nalijte potřebné množství smetany nebo mléka a nastavte hlavní termostat na 90 °C. 2. Nechejte 5-10 minut zahřívat a pak přidejte potřebné množství čokolády. 3. Po rozpuštění čokolády nastavte hlavní termostat na požadovanou teplotu. 4. Při používání musí být výrobník neustále zapnutý. Termostat zajistí požadovanou teplotu a míchadlo bude produkt promíchávat. 5. Při doplňování čokolády postupujte podle bodů 1 - 3. 6. Nikdy nepřidávejte mléko nebo čokoládu pokud je výrobník zapnutý. 7. Na konci dne nádobu kompletně vyprázdněte a umyjte. Čokoláda nesmí zatuhnout na míchadle. Jinak hrozí poškození přístroje.
Tekutá čokoláda "Choc-o-late"
Problémům se ztuhnutím čokolády se vyhnete tím, že budete používat kvalitní tekutou belgickou čokoládu Choc-o-late připravenou speciálně do výrobníků horké čokolády. Tato čokoláda po vychladnutí neztuhne a přístroj tak můžete znovu zapnout bez nutnosti jej vyčistit od zatuhlé čokolády. Při přípravě horké čokolády postupujeme tak, že do nádoby výrobníku nalijeme potřebné množství Choc-o-late, termostat výrobníku nastavíme pro rychlý ohřev na 90 °C a po dosažení potřebné teploty můžeme servírovat. Termostat výrobníku nastavíme na 60 – 70 °C. Pokud používáte tekutou čokoládu Choc-o-late, která při zchlazení nezatuhne, můžete ji nechat ve výrobníku.